Loop mee met de Avond4Daagse!

Avond4Daagse van 14 tot en met 17 mei

Jij loopt toch ook gezellig mee?
Voor de 10e keer organiseert Beweegdorp Norg de Avond4Daagse! Wees welkom en wandel gezellig mee van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 mei 2024!

Elke avond kun je kiezen uit een mooie route van 5 of 10 kilometer en onderweg krijg je een versnapering aangeboden van onze trouwe sponsor Jaap Spithost van de PLUS.

Startlocaties
Op dinsdag 14 mei vertrekken we vanaf de parkeerplaats aan de achterkant bij Café Zwaneveld. Muziekvereniging De Vooruitgang ontvangt je bij terugkomst met gezellige muziek op het terras. Op de tweede dag starten we bij Bospaviljoen de Norgerberg en gaan we ‘als de brandweer’. Onderweg een bezoekje aan de brandweerkazerne. Doe vooral kleding aan die nat mag worden … Donderdagavond zijn we te gast bij de Natuurplaats. Dat wordt een prachtige wandeling over het Noordsche Veld! Op de laatste avond vertrekken we weer vanaf Café Zwaneveld en het zou fantastisch zijn als iedereen verkleed mee loopt. Bij de finish worden de medailles uitgereikt en we hebben een toffe DJ ingehuurd om er een feestje van te maken.

Aanvangstijden
We vertrekken elke avond om 18:00 uur, met een uitloop tot 18:30 uur. Op de laatste avond vinden we het gezellig als iedereen ongeveer gelijktijdig terugkomt, daarom mogen de wandelaars die 10 kilometer lopen alvast starten om 17:30 uur.

Kosten & Inschrijven
Deelname voor alle avonden kost € 7,50 inclusief een medaille, die we uitreiken op vrijdagavond. Voor één avond wandelen vragen we een bijdrage van € 3,50; je krijgt direct na afloop van je wandeling een dagmedaille. Aanmelden kan van te voren via info@beweegdorpnorg.nl en dat raden we ook aan; we leggen dan je stempelkaart voor je klaar bij de startlocatie en je hoeft niet in de rij om je in te schrijven. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om je vanaf een half uur voor vertrek in te schrijven bij de startlocatie.

Wil je nog meer informatie of heb je vragen of opmerkingen, neem dan gerust contact op met Afien Auwema van Beweegdorp Norg via 06-57133765 of het hiervoor genoemde e-mailadres.

Terugblik op de Avond4Daagse

Na een druilerig begin verliep de rest van de week als een zonnetje!

Na een hele dag turen op de buienradar bleken de onweerswolken in de loop van de middag richting Duitsland te drijven, zodat niets de start van de Avond4Daagse afgelopen dinsdag nog kon tegenhouden. Regenjassen, poncho’s en rubberlaarzen aan en gaan! Er werd overigens maar weinig  over de regen gemopperd en de jeugd leefde zich uit in de plassen…

Het vertrek op dag 1 was bij Café Zwaneveld, waarna de 5 kilometer route helemaal door de Oosterduinen ging. De wandelaars op de 10 kilometer staken de Donderseweg 2x over en namen een stuk van de Peestermaden mee. Onderweg werden ze getrakteerd op een kikker-zangkoor en de natuur is daar prachtig, maar het was ook zwoegen over de blubberige zandpaden.

Gelukkig waren ons de weergoden de rest van de week beter gezind. Op dag 2 was de start bij Dinercafé het Norgerhout en de route ging onder andere richting Peest, waar we een stuk van het Westerveen hebben meegenomen. Voor de jeugd hadden we het Lampe’s Veentie in de route opgenomen en uiteraard mocht het Norgerholt op deze dag niet ontbreken.

Dag 3; we waren te gast bij Bospaviljoen de Norgerberg en inmiddels is het al een klein beetje een traditie geworden dat we een bezoekje brengen aan de Brandweer in Norg. Mooi, al die glunderende koppies die met een grote brandweerspuit in hun hand proberen een ‘brandweerauto’ weg te spuiten. Bij terugkomst was er nog een verassing; alle deelnemers kregen van Camping de Norgerberg een ijsje uitgedeeld. Dat ging er in als koek! De vrijwilligers kregen van het Bospaviljoen koffie met appeltaart aangeboden. Ook dat viel erg in de smaak…

Onder stralende omstandigheden (zon en een graadje of 20) maakten de deelnemers zich op voor hun laatste wandeling op vrijdag. Het gros van de kinderen was verkleed gekomen (en zelfs een aantal papa’s en mama’s had zich prachtig uitgedost!) en alleen dat al werkte sfeer verhogend. De route ging langs een deel van het Struin en Duin pad, dus naast alle kilometers werd er ook nog druk geklauterd. Op de Roeghoornweg had publiek zich verzameld en werden onze wandelaars binnengehaald door onder andere opa’s en oma’s, vrienden, meesters en juffen met bloemen en/of wat lekkers. Van de organisatie kreeg iedereen een mooie gekleurde gerbera en uiteraard kon de  felbegeerde medaille worden opgehaald. Daarna was het feest! Met een dj op het dak van een bus en een entertainer met springveren bleef het nog lang gezellig op het terras achter Café Zwaneveld. Er was nog energie genoeg om van links naar rechts te springen …

Mooi om nog even te vermelden is dat er voor de bewoners van De Wiekslag en De Omloop op vrijdag een verharde route was uitgezet. 38 mensen in hun rolstoel en evenzoveel familieleden en vrijwilligers om de stoelen te duwen wandelden naar Zwaneveld, waar voor iedereen koffie en koek klaar stond en alle bewoners een mooie medaille kregen opgespeld. Een mooie zonnebloem maakte het feestje compleet. We zagen iedereen zichtbaar genieten.

Beweegdorp Norg bedankt Café Zwaneveld, Dinercafé het Norgerhout en Bospaviljoen de Norgerberg voor hun gastvrije ontvangst, Jaap Spithost van de PLUS en zijn dochter Marriël voor het verzorgen van ‘Koek en Zopie’ onderweg, de brandweer voor het entertainen van de jeugd bij hun kazerne, Camping de Norgerberg voor de ijsjes op donderdag, Rode Kruis Noordenveld voor het plakken van een paar pleisters en het verzorgen van enkele blaren, de verkeersregelaars voor het veilig laten oversteken van onze wandelaars en tot slot alle vrijwilligers voor het ophangen en ophalen van bordjes, het controleren van de routes, het inschrijven van de deelnemers en het zetten van de vele stempels. Zonder jullie allemaal kunnen wij een evenement als dit niet organiseren!

Meters met Diabetes

Heb jij diabetes of een andere chronische aandoening? En lukt het maar niet om zelfstandig meer te bewegen? Wil je werken aan je gezondheid en heb je moeite met het veranderen van je leefstijl, zelfs als dat voor je gezondheid beter is? Dan is ‘Meters met Diabetes’ wellicht de oplossing voor jou!

Beweegdorp Norg organiseert, samen met de afdeling Roden-Norg van het IVN en plaatselijke professionals op het gebied van zorg, een fantastisch wandelprogramma, waarbij we op een unieke manier de positieve effecten van bewegen in de natuur, lotgenotencontact en medische begeleiding combineren.

Op een veilige en gezellige manier ervaar je wat het effect is van bewegen op je gezondheid en/of diabetes. Onderzoek laat onder andere zien dat deelnemers zich na hun deelname fitter en energieker voelen, afvallen en minder medicatie nodig hebben. Bovendien ervaren ze dat samen bewegen en aan de slag gaan met je gezondheid leuk en belangrijk is en dat motiveert om ermee door te gaan. Wandelen is namelijk goed is voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. En niet te vergeten: je humeur!

Meters met Diabetes is een 12 weken durend  programma, waarbij we Biowalking afwisselen met Sportief Wandelen. Tijdens elke wandeling loopt er een zorgprofessional mee, zodat je met vertrouwen op pad gaat. Een Biowalk start met een half uurtje stevig doorlopen. Daarna neemt een natuurgids van het IVN je mee op pad, om je de natuur en het landschap te laten beleven. Dit heeft een positief effect op lichaam en geest en zal daardoor de gezondheid bevorderen. Deze gidsen van het IVN kennen de omgeving op hun duimpje en zullen je   meenemen naar verassende locaties. Sportief Wandelen is duidelijk anders dan gewoon een stukje lopen. De training is gericht op het verbeteren van conditie en wandeltechniek. Om dit te bereiken worden er onderweg oefeningen gedaan. Denk hierbij aan duur– en intervaltraining en aanwijzingen over looptechniek en     lichaamshouding. Het maakt helemaal niet uit hoe het met je basisconditie gesteld is.

Bij toerbeurt zullen de huisartsen en/of praktijkondersteuners van de huisartsenpraktijken Heijstra/Kremer en Vaes meelopen. Onderweg kun je bij ze terecht met al je vragen, zonder dat je daarvoor een afspraak in de       praktijk hoeft te maken. Ben je diabetespatiënt, dan meten we vóór, tijdens en ná de wandeling de bloedsuikerspiegel. Zo zie je meteen welk effect bewegen in de natuur op je lichaam heeft. Daarnaast wandelen diëtist Anneke de Haan, een fysiotherapeut van Praktijk de Roef en natuurgeneeskundig therapeut Grietje Hofsteenge om de beurt drie weken mee. De eerste keer geven ze een korte voorlichting over hun werk en wil je meer informatie, dan kan dat tijdens de wandelingen.

Meters met Diabetes begint en eindigt voor alle deelnemers met een testmoment. De huisarts onderwerpt alle deelnemers aan een korte medische check, we doen een wandeltest, zodat we kunnen beoordelen of je conditie in de loop van het programma verbeterd en  we meten de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Deze testen herhalen we aan het einde van het programma, zodat we kunnen beoordelen of onze deelnemers er beter van geworden zijn.

Dit programma zal in het voorjaar van 2024 weer worden aangeboden. Ben je geïnteresseerd in deelname, laat dan alvast je gegevens achter via het contactformulier, dan houden we je op de hoogte van de planning.

Lekkere Trek Tocht op 20 mei!

De Lekkere-Trek-Tocht gaat niet door

In verband met te weinig aanmeldingen kan de Lekkere Trek Tocht op zaterdag 20 mei niet plaatsvinden. 

Wandel of fiets gezellig mee!

Op zaterdag 20 mei organiseert Beweegdorp Norg voor de derde keer de ‘Lekkere-Trek-Tocht’. We hebben een fijne fietstocht van ongeveer 30 kilometer uitgezet en een mooie wandeling van 7,5 kilometer, die deze keer een puzzeltocht is. Het thema van de puzzels is ‘eten & drinken’, hoe kan het anders … Onderweg word je verwend door de heren en dames van Kokerij Suytvelde en Te Plek Catering, die weer ontzettend veel zin hebben om een beetje positiviteit en wat lekkers uit te delen!

We hebben dit jaar een te gekke start- en finishlocatie gevonden! Tussen 15:00 en 15:30 uur kun je vertrekken bij Coco Maria aan de Stoomweg 3 in Veenhuizen. We ontvangen je met een kopje koffie of thee en wat lekkers. Halverwege de route trakteren we op een Poké Bowl en als je terug komt, dan hebben wij inmiddels de BBQ aangestoken. Onze koks bereiden daarop iets lekkers en doen er salade en een gepofte aardappel bij. Klinkt goed toch? Ben je vegetarisch of heb je een glutenvrij dieet, vergeet dan niet om dit bij je aanmelding door te geven.

Deelname kost € 27,50 p.p. en aanmelden kan tot 14 mei via www.beweegdorpnorg.nl. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Afien Auwema van Beweegdorp Norg via 06-57133765. Graag tot ziens op 20 mei!

Save the date; Dorpsquiz op zondag 9 juli

Save the date; Dorpsquiz op zondag 9 juli

Op zondag 9 juli organiseert Beweegdorp Norg weer een superleuke en gezellige quiz voor het hele dorp en we hebben er nu al zin in! De quiz is interactief en bestaat uit heel veel vragen en opdrachten, waarvoor je maar liefst vijf uur (van 14:00 tot 19:00 uur) de tijd hebt. Deze opdrachten maak je in teamverband in je eigen tuin of op een plek ergens in het dorp, waar je lopend of op de fiets naar toe gaat. De eerste vragen en opdrachten hebben we al weer verzonnen en het belooft ontzettende leuk te worden!

Een team bestaat uit minimaal 8 en maximaal 20 personen. Hoe meer hoe beter wat ons betreft, want de quiz is best veel werk en het loont om de taken te verdelen. Je kunt een team maken met je familie, met de buurt, met vrienden of je sportmaten, met collega’s of met Jan en alleman. Het is wel aan te bevelen om een goede mix van denkers, doeners, crea-bea’s, sportievelingen en vooral gezellige mensen te maken.

Aanmelden kan in eerste instantie tot 21 april, dan bepalen we of er voldoende animo is om de quiz door te laten gaan. Stuur een appje of een mailtje met vermelding van de teamnaam, een e-mail adres en de locatie waar je team op 9 juli te vinden is.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Afien Auwema van Beweegdorp Norg via info@beweegdorpnorg.nl of 06-57133765 (deze contactgegevens kun je ook gebruiken om je aan te melden).