Heb jij diabetes of een andere chronische aandoening? En lukt het maar niet om zelfstandig meer te bewegen? Wil je werken aan je gezondheid en heb je moeite met het veranderen van je leefstijl, zelfs als dat voor je gezondheid beter is? Dan is ‘Meters met Diabetes’ wellicht de oplossing voor jou!

Beweegdorp Norg organiseert, samen met de afdeling Roden-Norg van het IVN en plaatselijke professionals op het gebied van zorg, een fantastisch wandelprogramma, waarbij we op een unieke manier de positieve effecten van bewegen in de natuur, lotgenotencontact en medische begeleiding combineren.

Op een veilige en gezellige manier ervaar je wat het effect is van bewegen op je gezondheid en/of diabetes. Onderzoek laat onder andere zien dat deelnemers zich na hun deelname fitter en energieker voelen, afvallen en minder medicatie nodig hebben. Bovendien ervaren ze dat samen bewegen en aan de slag gaan met je gezondheid leuk en belangrijk is en dat motiveert om ermee door te gaan. Wandelen is namelijk goed is voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. En niet te vergeten: je humeur!

Meters met Diabetes is een 12 weken durend  programma, waarbij we Biowalking afwisselen met Sportief Wandelen. Tijdens elke wandeling loopt er een zorgprofessional mee, zodat je met vertrouwen op pad gaat. Een Biowalk start met een half uurtje stevig doorlopen. Daarna neemt een natuurgids van het IVN je mee op pad, om je de natuur en het landschap te laten beleven. Dit heeft een positief effect op lichaam en geest en zal daardoor de gezondheid bevorderen. Deze gidsen van het IVN kennen de omgeving op hun duimpje en zullen je   meenemen naar verassende locaties. Sportief Wandelen is duidelijk anders dan gewoon een stukje lopen. De training is gericht op het verbeteren van conditie en wandeltechniek. Om dit te bereiken worden er onderweg oefeningen gedaan. Denk hierbij aan duur– en intervaltraining en aanwijzingen over looptechniek en     lichaamshouding. Het maakt helemaal niet uit hoe het met je basisconditie gesteld is.

Bij toerbeurt zullen de huisartsen en/of praktijkondersteuners van de huisartsenpraktijken Heijstra/Kremer en Vaes meelopen. Onderweg kun je bij ze terecht met al je vragen, zonder dat je daarvoor een afspraak in de       praktijk hoeft te maken. Ben je diabetespatiënt, dan meten we vóór, tijdens en ná de wandeling de bloedsuikerspiegel. Zo zie je meteen welk effect bewegen in de natuur op je lichaam heeft. Daarnaast wandelen diëtist Anneke de Haan, een fysiotherapeut van Praktijk de Roef en natuurgeneeskundig therapeut Grietje Hofsteenge om de beurt drie weken mee. De eerste keer geven ze een korte voorlichting over hun werk en wil je meer informatie, dan kan dat tijdens de wandelingen.

Meters met Diabetes begint en eindigt voor alle deelnemers met een testmoment. De huisarts onderwerpt alle deelnemers aan een korte medische check, we doen een wandeltest, zodat we kunnen beoordelen of je conditie in de loop van het programma verbeterd en  we meten de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Deze testen herhalen we aan het einde van het programma, zodat we kunnen beoordelen of onze deelnemers er beter van geworden zijn.

Dit programma zal in het voorjaar van 2024 weer worden aangeboden. Ben je geïnteresseerd in deelname, laat dan alvast je gegevens achter via het contactformulier, dan houden we je op de hoogte van de planning.