Wees welkom op vrijdag 4 november!

Als afsluiting van het jaar waarin we vierden dat we 10 jaar bestonden, organiseert Beweegdorp Norg op vrijdag 4 november aanstaande een symposium, waarbij we kennis overdragen, ervaringen delen en leren van praktijkvoorbeelden. Voor de organisatie van deze middag werken we samen met Sport Drenthe en HANNN.

We ontvangen je graag in de Margarethakerk op de Brink in Norg, inloop vanaf 13:00 uur met koffie, thee en wat lekkers. Om 13:30 uur verricht wethouder Alex Wekema van de gemeente Noordenveld de opening en daarna gaan we even kort in op de geschiedenis, de uitdagingen en de ontwikkelingen betreffende Beweegdorp Norg.

Vanaf 14:00 uur bieden we workshops aan, binnen de thema’s Groen & Doen, School & Sport en Club & Kader. Elk uur kun je kiezen uit drie verschillende workshops en er zijn drie rondes. Wil je één of twee rondjes aanhaken, dan kan dat uiteraard ook. Om een goede keuze te kunnen maken, vertellen we hieronder in het kort iets over de inhoud van de workshops:

Groen & Doen

WandelReden & KunstRedenAfien Auwema (projectleider Beweegdorp Norg) – Na het succes van ons leefstijlprogramma BeweegReden hebben we het concept vertaald naar ‘buiten’. We vertellen je wat dit concept inhoudt, wat het programma inhoudt en waarom dergelijke programma’s zo goed werken in Norg 

BloeizonesDaan Bultje (directeur HANNN) – Inwoners nemen zelf regie in het verbeteren van zorg en leefbaarheid in je eigen buurt of dorp. We vertellen over de Bloeizone beweging in Friesland, waar inmiddels zo’n 15 lokale gemeenschappen samen werken aan meer gezonde jaren. Wanneer volgt Drenthe?

Gezond Natuur Wandelen/Natuur en Gezondheid Tjisse Brookman (Adviseur in Natuur en Gezondheid) – Gezond Natuur Wandelen is met elkaar, voor elkaar en bedoeld voor mensen die vanuit zichzelf te weinig bewegen, wel willen maar niet durven, geen (financiële) middelen hebben om te kunnen sporten of te bewegen, alleen zijn of het gewoon gezellig vinden in een groep te gaan lopen. Vrijheid in verbondenheid waarbij de domeinen zorg, welzijn, sport en bewegen én natuur op een natuurlijke wijze duurzaam met elkaar verbonden worden. In deze workshop wordt aandacht besteed aan hoe natuur gezondheid kan ondersteunen en bewegen kan stimuleren.

School & Sport

Verrijkte SchooldagSanne Visser (Hanzehogeschool) – Sanne Visser is als onderzoeker verbonden aan het team voor Tijd voor Toekomst. In het kort houdt het programma in dat kinderen langer naar school gaan met als doel om met meer onderwerpen in aanraking te komen en meer activiteiten op het gebied van o.a. sport & bewegen, natuur, kunst & cultuur en techniek te doen.

Project SportinstructeursChris Koeneman (voorzitter Beweegdorp Norg) en Jos Hindriks (sportinstructeur) – Sinds het schooljaar 2020/2021 zijn we in Norg bezig met een uniek project. We hebben drie sportinstructeurs aangenomen, die we inzetten op de basisscholen, in het zwembad en bij de plaatselijke sportclubs. We vertellen je graag hoe we dit aangepakt hebben en hoe het werkt in de praktijk

SchoolpleinrevolutieEline Boer (SportDrenthe, Kennislab BIOR) – De buitenruimte nodigt uit om in beweging te komen. Een aantrekkelijk en groen schoolplein ook. Wij nemen je mee in de kansen en uitdaging om een beweegvriendelijke openbare ruimte te creëren.

Club & Kader

Een leven lang bewegenMarrijtje Molenhuis (SportDrenthe, team Meedoen) – Welkom zijn is nog niet hetzelfde als welkom voelen. Er zijn helaas nog veel mensen die wel willen sporten, maar het om diverse redenen nog niet durven of volhouden. Wat zouden we hier als sportclubs anders in kunnen doen?

De sportclub van de toekomst – Hans Slender (SportDrenthe, Strategie & Innovatie) – Digitale disruptie, vergrijzing, klimaatcrisis, maatschappelijke tweedeling, de samenleving is sterk in beweging. En dit raakt onze sportclubs direct. Wat komt er op ons af en welke scenario’s zijn er met het oog op de toekomst?

Veilig en Positief Sportklimaat – Rick Horst (SportDrenthe, team Sportclub Drenthe) – Voor velen is de sportvereniging een prachtige sociale ontmoetingsplaats. Maar er zijn ook mensen die negatieve ervaringen opdoen en de sport verlaten. Hoe kunnen we dit voorkomen en hoe maken we positieve ervaringen voor al onze deelnemers?

Aanmelden kan via https://forms.gle/BmVLUJ4o5Y5jetYA9, of stuur een berichtje naar Afien Auwema van Beweegdorp Norg via info@beweegdorpnorg.nl of 06-57133765.