De gemeente Noordenveld heeft toestemming gegeven voor het vergunningvrij bouwen van voorzieningen voor een survivalbaan in Norg . Er liggen onder meer mogelijkheden bij de manege en op sportpark Molenduin. Het afgelopen half jaar is hard gewerkt aan de voorbereiding van deze survivalbaan, vooral door Eric Lowes en Rachel Admiraal. Zij zijn twee Norgers, die al jaren enthousiast zijn voor buitensporten en de survival in het bijzonder. Ze willen de komende jaren hun enthousiasme op Norg overbrengen. Tijdens de Norgerlympics van zaterdag 21 tot ne met zaterdag 28 juni wordt de sport ruimschoots onder de aandacht gebracht.

Op zaterdag 21 juni is er direct na de openingsceremonie een survivaltraining/workshop voor 16+ op de Brinkhofweide en omgeving         door de Survival vereniging Norg. De training begint om 13.30 uur. Deelnemers krijgen een survivaltraining met daarin hardlopen, techniektraining en krachttraining. Dus hardloopschoenen, strakke lange hardloopbroek of trainingsbroek en T-shirt aan. Op zondag 22 juni zijn er survivalrunwedstrijden. Van 10.00-12.00 uur een survivalrun van 2,5 kilometer voor de jeugd 6-15 jaar                 en van 14.00-16.00 uur                een survivalrun van 5 kilometer voor 16+ op de Brinkhofweide en omgeving. Meer info en opgave: Eric Lowes: 06-20610976 of Rachel Adminraal: 06-24571618.

Ook op woensdag 25 juni is er van 14.00-16.00 uur een survivaltraining/workshop voor jeugd tot 16 jaar. Eric en Rachel kwamen bij de verwezenlijking van hun plannen in aanraking met het Beweegdorp Norg. Het Beweegdorp vindt survival een verrijking voor sportend Norg: buitensport voor jong en oud, voor valide en minder-valide, voor bewoners en voor recreanten. Uit de eind vorig jaar gehouden behoeftepeiling in het kader van de Sportimpuls kwam de realisatie van een survivalbaan als wens naar voren. Samen met het Beweegdorp Norg hebben Eric en Rachel concrete stappen gezet om geschikte locaties te vinden en de benodigde vergunningen daarvoor aan te vragen.

Er is een Survivalrun-vereniging Norg is in oprichting. Rachel Admiraal: “De survivalrun is een veelzijdige vorm van buitensport, waarbij hardlopen over onverhard terrein, gecombineerd wordt met het overwinnen van hindernissen. Deze hindernissen zijn zeer divers en opgebouwd uit touwen, balken, netten etc. Ook zijn er natuurlijke hindernissen zoals bijvoorbeeld sloten.”

“Kracht, conditie, souplesse en techniek spelen een bepalende rol voor het kunnen lopen van een survivalrun”, vervolgt Rachel. “Naast de hindernissen die je moet volbrengen sta je in een constante ‘strijd tegen de elementen van de natuur. Water, wind en temperatuur vragen een extra inspanning van je fysieke én mentale uithoudingsvermogen. Goede kleding, training en voorbereiding sterken je tegen deze elementen.”

Kan ik dat ook?

Rachel: “Deze vraag horen we dikwijls aangezien de mythe rondom de survivalrun er niet om liegt. Alles kan! Zolang je over de wil beschikt om er voor te gaan. Een mens kan veel meer dan hij denkt. Je ontdekt krachten van je zelf die je je nooit voor mogelijk hebt kunnen houden. Als jij dat wil dan kan dat.” De survivalrun is op dit moment een van de snelst groeiende sporten in Nederland, omdat het zoveel uitdagingen biedt, en je grenzen verlegt. Binnen de sport heb je inmiddels vele categorieën, er zijn recreatieve runs, en competitiewedstrijden die door heel Nederland georganiseerd worden. Voor de jeugd tot senioren kan je kiezen uit verschillende afstanden, zo is er voor ieder wat wils. Het is de bedoeling om de survivalbaan in Norg ook geschikt te maken voor mensen met beperkingen.

Tijdens de Norgerlympics willen we iedereen kennis laten maken met deze prachtige sport door het organiseren van een workshop voor de jeugd en volwassenen. Hierin kan je ervaren hoe een survivaltraining is, en je grenzen verleggen in een hindernis. Daarnaast kan je ook meedoen aan een mini-survivalrun.