De SamenLoop voor Hoop voor KWF Kankerbestrijding, die afgelopen weekeinde in Norg werd gehouden, heeft maar liefst 56.250 euro opgeleverd. Na 24 uur wandelen en hardlopen in teamverband werd een cheque met het bedrag door Willem Bakering, voorzitter van de Norger SamenLoop, overhandigt aan Margriet van Dijk van de afdelingen Evenementen van KWF Kankerbestrijding. Aan de SamenLoop in Norg deden zo’n 1350 wandelaars en hardlopers mee, verdeeld over zo’n zestig teams. Er kwamen enkele duizenden bezoekers op het evenement af. Het bedrag kan nog oplopen als toegezegde gelden op de rekening van de Norger SamenLoop worden overgemaakt.

Een van de deelnemers was Roelof Pepping (76) uit Gasselte. Hij wandelde in ruim twintig uur tijd een afstand van tachtig kilometer. Op zondagmiddag deden meer dan tweehonderd kinderen meer aan de KindersamenLoop van de basisscholen in de voormalige gemeente Norg. De kinderen zorgden samen voor de inzameling van 1120 euro.

De SamenLoop voor Hoop in Norg was emotioneel, sfeervol en inspirerend. Margriet van Dijk van KWF noemde de SamenLoop in Norg een geweldige happening en maakte een diepe buiging richting teams, bezoekers en organisatoren. Zo’n zeventig kankerpatiënten en ex-kankerpatiënten maakten bij het begin van de 24-uurs estafette – onder luid applaus – een ereronde aan het begin van de SamenLoop. Zij lieten zien dat kankeronderzoek werkt. “In de avonduren van zaterdag de 15e was er een emotionele inspirerende kaarsenceremonie”, stelde Willem Bakering aan het eind van het evenement. “Er waren geweldige teamacties en er was van begin tot eind een geweldige sfeer. De SamenLoop verliep nog mooier dan we droomden. We wilden saamhorigheid en die hebben we ook echt weten te bewerkstelligen.”

De helft van de Norger opbrengst gaat naar wetenschappelijk kankeronderzoek dat gefinancierd wordt door KWF Kankerbestrijding. De andere helft gaat naar een UMCG-project over de nadelige late gevolgen die kankerpatiënten van hun behandeling ondervinden. Om de zorg voor overlevers van kanker te kunnen verbeteren, is meer onderzoek nodig naar late nadelige effecten van behandeling en naar manieren om deze effecten te voorkomen of te behandelen.

De SamenLoop in Norg was de opening van de Norgerlympics met ruim twintig sportactiviteiten in twee weken tijd van 15 tot en met 28 juni. Voorafgaand aan de Samenloop werden de vlaggen van de deelnemende sportverenigingen gehesen en werd de Norgerlympische vlam ontstoken.