De eerste editie van de Norgerlympics – met 22 sportactiviteiten van 19 verenigingen en organisaties – is een groot succes geworden. Er was door de organisatie van Stichting Beweegdorp Norg gehoopt op zo’n duizend deelnemers, het werden er uiteindelijk 1391. Beweegdorp-voorzitter Hans van den Berg was bij de sluitingsceremonie dan ook een tevreden man. Complimenten waren er van de kant van Van den Berg voor alle deelnemende verenigingen die de Norgerlympics gezamenlijk tot een aansprekend veertiendaags evenement hebben gemaakt. “Het is mooi dat er op deze manier nog meer saamhorigheid is ontstaan.” Het initiatief van de Norgerlympics is door alle sportverenigingen in de voormalige gemeente gezamenlijk gedragen.

Het is zeker dat er in 2013 een vervolg komt, waarbij – waar mogelijk – verbeteringen zullen worden doorgevoerd. Alle deelnemende verenigingen worden bij de evaluatie betrokken. Op de laatste dag werden door vertegenwoordigers van de deelnemende verenigingen de vlaggen gestreken en werd de vlam van de Norgerlympics gedoofd. Deze vlam heeft bij alle evenementen op diverse plekken in Norg gebrand.

De titel Norgerlympiër van het jaar ging naar de vrijwilligers van de EHBO en de verkeersregelaars, die gedurende twee weken elke dag present waren om eventuele blessures te behandelen en het verkeer in goede banen te leiden.

Skeeleren, wielrennen en golf

Ondanks dat het weer in de regenachtige laatste week te wensen overliet, konden vrijwel alle activiteiten doorgang vinden omdat het veelal op het juiste moment droog werd. Alleen de bezoekersaantallen vielen daardoor tegen, zoals bij de skeelerwedstrijden en het wielrennen. Het inline skaten voor scholieren kon door de overvloedige regenval geen doorgang vinden. In de laatste week deden onder meer 34 golfers mee aan het Norger Masters Country Golf, op en rond de Brinkhofweide en de nabijgelegen sportvelden. In diverse leeftijdsklassen werd er in het dorpscentrum geskeelerd en de wielerronde staat, na een paar jaar geen doorgang te hebben gevonden, nu weer op de kaart.

Crossloop, turnen en buurtenvoetbal

In de prachtige Langeloërduinen organiseerde de Loopgroep Norg vrijdag de dertiende een crossloop en op de afsluitende zaterdag van de Norgerlympics was er lunchgymnastiek, turnen (met demonstraties en workshops) en buurtenvoetbal. Aan de lunchgymnastiek delen zo’n zeventig enthousiastelingen mee. Het buurtenvoetbal trok met 22 teams ongeveer 160 deelnemers. Verrassend werd het team van de Klinkenkampweg de grote kampioen, onder meer door twee treffers in de finale van Wesley Grevink. Het team van de Asserstraat werd een goede tweede en de teams van Een en Westervelde waren runner up. Het goed voetballende team van de gemeente Noordenveld bereikte de kwartfinale, maar werd daarin ongelukkig uitgeschakeld. Burgemeester Hans van der Laan speelde alle wedstrijden mee en scoorde zelfs fraai uit een vrije trap.

Sportzomer duurt voort

De Norgerlympics 2012 zijn voorbij, maar de Drentse sportzomer duurt ook voort in Norg met binnenkort de Drentse Fiets4Daagse (24 tot en met 27 juli) voor jong en oud en het wielerspektakel de Slag om Norg. Gert Jakobs is koersdirecteur van de Slag om Norg, de noordelijke wielervariant van het Italiaanse Strade Bianche. De koers rond Norg en Zeijen staat voor 12 augustus op de kalender.

Er is een omloop van 15 kilometer uitgezet, waarvan vierenhalve kilometer onverhard is. De ronde wordt zeven keer verreden. In de resterende maanden van het jaar staan diverse verenigingen een maand lang in de belangstelling van Beweegdorp Norg dat verbetering van de leefbaarheid in Norg en de omliggende regio hoog in het vaandel heeft staan.