De tweede editie van de Spektakeltocht in Norg heeft 350 deelnemer getrokken. Ze liepen vier verschillende routes. De wandelaars van de dertig kilometer tocht ging het eerst van start, direct gevolgd door de deelnemers aan de kunst & cultuurroute van 15 kilometer. Later was er nog een survivalroute met medewerking van Survivalrun Norg. De laatste route w as een gezinsroute met het thema Circus. Ditisnorg,nl liep de kunst- en cultuur route. Bij ijsbaan Molenveen was zowel buiten als binnen in de kantine een expositie van teken- en schilderclub de Nörger Varvers Verrassend, zoals de hele tocht eigenlijk een grote verrassing was. De schilderijen zijn van de hand van Jeanette Radstaak.

Op een gegeven muziek voert het pad langs dichtbegroeide struiken. Muziek zwelt aan, je stapt over omgevallen bomen, langs schilderijen. In een tuinhuisje maken zangeres-actrice Femke Wolthuis, haar partner pianist Eric Bergsma en haar vader topviolist Willem Wolthuis muziek. Wat een ambiance… De prachtige klanken van Parlanza en de neervallende herfstbladeren lijken van te voren te hebben afgesproken om voor een uniek tafereel te willen zorgen. De wandelaars zijn het uitverkoren publiek. Je wilt het liefst uren genieten, maar er moeten meer kilometers worden gemaakt.

Bij Boscamping de Langeloërduinen exposeerden Atty Hartlief (schilderijen) en Janke Ipema (beeldhouwen). Nauwelijks een kilometer verderop is er een expositie van onder meer Bep Kalb, Geesje van der Veen, Olga Talsma en de Nörger Varvers. bekijken. Popkoor Klaz uit Zeijen (met diverse Norgers in de gelederen) zorgde voor de aanstekelijke muzikale omlijsting.

De route gaat – via het Oosterveld – verder richting Peest, waar in de woon- werkboerderij van Promens Care kunst van cliënten te zien was, maar ook was er een aansprekend optreden van de Linedance groep uit Norg op. Via de vijver van Peest en later prachtige bospaadjes gaat het langs de fraaiste herfsttaferelen en mooie paddenstoelen terug naar Norg. Lopend over de es met de molen Noordenveld op de achtergrond. In de gymzaal bij basisschool De Hekakker is er trampolinespringen. Ook de stoommachine in de hal draaide speciaal voor deze gelegenheid.

Over het schoolplein – langs het Omniveld in aanleg – ging het naar het Dr. Nassau College. Een van de leerlingen bracht een superbreekbare uitvoering van het lied ‘Parijs’ ten gehore. De streetdancemeiden van Etudes traden diverse keren op voor de wandelaars die hun einddoel steeds dichter in het vizier hadden. Via de molen aan het Westeind nog even kijken bij Roeland Hogt. Hij woont nog maar pas in Norg en maakt prachtige schilderijen.

Moe maar voldaan weer terug. Er was weer genoeg te zien, te ervaren, te ontdekken en te genieten. Deze editie van de Spektakeltocht werd mogelijk gemaakt door Bewegingscentrum Norg, Noordenveld Beweegt, Beweegdorp Norg, Survivalrun Norg, Jeugdcircus Bombarie uit Assen, Noordenveld laat zich zien en de Wandelbond.