Als het aan leefstijlcoach en Peizenaar Dolf Flinker ligt, gaan vanaf half januari 150 inwoners van Peize meedoen aan een Leefstijl project van 2 maanden. Doel: ongewenste gewoontes veranderen en daarmee enkele kilootjes kwijtraken. Blijvend!

“Leefstijl is de optelsom van alles wat je dag in dag uit doet. Dus voornamelijk gewoontegedrag. Laten gewoontes er nu juist vaak voor zorgen dat je vrijwel ongemerkt ieder jaar weer wat zwaarder wordt en/of steeds vaker gezondheidsklachten krijgt”, legt Dolf uit. “Ik hou me vooral bezig met het veranderen van die ongewenste gewoontes. Ook al zie je er misschien tegen op als een berg, ik maak daar molshoopjes van”.

Afvallen Zonder Zweten
De deelnemers gaan meedoen aan de online cursus Afvallen Zonder Zweten, gecombineerd met 3 gezamenlijke bijeenkomsten. Tijdens de eerste bijeenkomst wordt uitleg gegeven over de cursus, in de tweede en derde delen we ervaringen en is er plaats voor aanvullende informatie. Verder wordt “meer bewegen” zo praktisch mogelijk ingevuld. Een goede stappenteller is daarbij een leuk hulpmiddel.

“De online cursus gaat over bewust worden van je eigen gedrag, in je eigen omgeving en hoe jij daarin dagelijks je dingen doet die je doet. Pas als je je bewust bent van hoe en waarom je dingen doet, kun je er voor kiezen om dit te veranderen. Nieuwe kennis is dan handig. De cursus bevat dagelijks gerichte informatie, opdrachten en herhaling. De opdrachten kun je vaak gedurende de dag doen. Al met al kost het je een kwartier per dag” vertelt een enthousiaste Flinker.

“Mooi toch, als je dit bijvoorbeeld samen met je partner, je buurvrouw of met je collega leden van bijvoorbeeld de muziekvereniging kunt doen! Dat is ook de kracht van meedoen aan dit project, specifiek gericht op Peize. Je doet het samen met anderen die je kent”.

En hoe zit het dan met dat Zonder Zweten?
“Iedereen kan meedoen, omdat er geen grote lichamelijke inspanning gevraagd wordt”, vult Dolf aan. “Waar het om gaat is dat je actiever wordt zonder aan sport te doen, je leert iets anders met voeding om te gaan en je zorgt dat je voldoende ontspanning en plezier met anderen hebt”.

Kosten?
“Je betaalt € 47 onkostenvergoeding. Dat is voor de cursus van 60 dagen, die normaal €139 kost en een stappenteller twv €19,95. Verder dus gratis bijeenkomsten, en als je wilt doe je mee in de besloten Facebook groep om ervaringen nog meer te kunnen delen. Bovendien zal ik daar regelmatig vragen beantwoorden”.

Onderzoek
“Ik heb inmiddels anderhalf jaar goede ervaringen opgedaan met de cursus die door individuen is gevolgd. Verder heb ik 2x een groep medewerkers van het Alfa College in Groningen begeleid. Die volgden de cursus en daar deden we ook bijeenkomsten. Erg leuk en met verrassende resultaten. Dit wil ik nu groter wegzetten”.

Een student van de Hanze Hoge School gaat oa onderzoek doen naar de beleving en de ervaringen van de deelnemers. We zijn benieuwd of het samen meedoen invloed heeft op het effect van het traject. Zowel gedurende de 2 maanden van het traject, als ook daarna. Korte vragenlijstjes: hoe gaat het, waar loop je tegen aan, wat gaat je makkelijk af, wat doe je samen, hoe reageert je omgeving? Heel persoonlijk en praktisch. Dat is voor mij als leefstijlcoach waardevolle informatie. En verder lijkt het me gewoon super om met zoveel dorpsgenoten tegelijk aan het verbeteren van onze gezondheid te werken”. Lachend: “Peize valt wat mij betreft dus af, figuurlijk dan hè!”

Meer info: http://leefstijlkompaz.nl/azz-in-peize/ of mail naar info@leefstijlkompaz.nl