Wandelreden 2022

Gezond programma van start op 18 mei

Voel je vrolijk, fit en gezond door deelname aan dit unieke programma!

Op woensdag 18 mei gaan we weer van start met WandelReden, een programma waarbij we op een unieke manier de positieve effecten van bewegen in de natuur, lotgenotencontact en medische begeleiding combineren.

We richten ons vooral op mensen die een chronisch gezondheidsprobleem hebben (zowel psychisch als fysiek), mensen die willen herstellen / moeten revalideren na een operatie of ziekte, mensen die eenzaam zijn en behoefte hebben aan nieuwe sociale contacten en mensen die, om wat voor reden dan ook, een ‘stok achter de deur’ nodig hebben om in beweging te komen. Want wandelen is goed voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. En niet te vergeten: je humeur wordt er beter van!

Gedurende 10 weken gaan we op woensdagmiddag op pad, we vertrekken altijd om 13:30 uur. De ene week staat Biowalking van het IVN op het programma, de andere week gaan we Sportief Wandelen.

BioWalking start met een half uurtje stevig doorlopen. Daarna neemt een natuurgids van het IVN je mee om je de natuur en het landschap te laten beleven. Deze gidsen van het IVN kennen de omgeving op hun duimpje en we starten op verschillende plekken, om de natuur rondom Norg nog beter te leren kennen. Huisarts Tineke Heijstra en praktijkondersteuner Renske Flokstra van huisartsenpraktijk Vaes lopen bij toerbeurt mee met de BioWalk. Ben je diabetespatiënt, dan meten ze vóór, tijdens en ná de wandeling de bloedsuikerspiegel. Zo zie je meteen welk effect bewegen in de natuur op je lichaam heeft. En heb je andere vragen, stel ze dan gerust onderweg …

Lees meer »
Olga Commandeur

Beweegfestival 14 mei

Gymles in het echt van Olga Commandeur

Eind 2021 bestond Beweegdorp Norg 10 jaar. Je begrijpt vast wel waarom we dat destijds niet gevierd hebben, maar dat maken we in 2022 helemaal goed! Dat doen we met een symposium op 4 november, een dag op wieltjes voor de scholen op 16 september en om te beginnen met een BeweegFestival op de Brinkhofweide op zaterdag 14 mei aanstaande. Helemaal gratis kun je aan diverse activiteiten meedoen.

De dag begint om 10:00 uur met Olga Commandeur. Je weet wel, die leuke dame van Nederland in Beweging. Ze verzorgt een interactieve workshop over bewegen en vitaliteit en wil mensen vooral motiveren om meer in beweging te komen. Deze keer geeft ze haar aanwijzingen niet op televisie maar in levende lijve. Hoe leuk is dat? Trek makkelijk zittende kleding aan en doe mee!

Tussen 10:00 en 15:00 uur is de ‘Gezonde Huiskamer’ aanwezig. Dit is dé plek voor een (gratis) leefstijlcheck, gesprekken over een (gezonde) leefstijl en om inspiratie op te doen om de gezondheid in kleine stappen te verbeteren. De test begint met het meten van de lengte en het gewicht. Vervolgens wordt de lichaamssamenstelling bepaald en ook wordt er gekeken naar de knijpkracht en de bloeddruk. Daarna wordt een vragenlijst afgenomen over o.a. voeding, beweging en slaap. De uitslag wordt besproken met een leefstijladviseur en krijg je op papier mee naar huis. Als je wilt, dan kijken we samen of er in Norg passend sport- of beweegaanbod voor je is. 

Lees meer »

Wandelen of fietsen bij Lekkere-trek-tochten

Op zondag 1 mei organiseert Beweegdorp Norg voor de tweede keer de ‘Lekkere-Trek-Tocht’. We hebben een mooie wandeling van 10 kilometer en een fijne fietstocht van ongeveer 40 kilometer uitgezet. Onderweg word je verwend door de heren Kokerij Suytvelde en Te Plek Catering, die weer ontzettend veel zin hebben om een beetje positiviteit en wat lekkers uit te delen! 

Tussen 10:00 en 12:00 uur kun je starten vanaf de Brinkhofweide. Gelukkig is het niet meer nodig om met tijdsloten te werken, dus vertrekken kan op een zelf gekozen tijdstip. We sturen je direct op pad, maar al kort na vertrek is de eerste stop met een kopje koffie of thee en wat lekkers. Een heerlijk soepje halverwege de route gaat er vast wel in en we sluiten ergens in Norg de tocht af met een stoere burger, die uiteraard ook in vega variant verkrijgbaar is. 

Deelname kost € 21,50 p.p. en aanmelden kan tot 22 april bij Afien Auwema van Beweegdorp Norg via info@beweegdorpnorg.nl of 06-57133765. Ben je vegetarisch of heb je een glutenvrij dieet, vergeet dan niet om dit bij je aanmelding door te geven. Graag tot ziens op 1 mei!

Lees meer »
sjoelbak

Meer beweging en nieuwe sociale contacten!

Seniorenprogramma voor 70+ ers

Onder de noemer ‘BeweegReden voor Senioren’ organiseert Beweegdorp Norg, in samenwerking met diverse plaatselijke professionals op het  gebied van zorg en sport, een programma voor ouderen vanaf ongeveer 70 jaar. Het programma richt zich voornamelijk op de doelgroep ‘kwetsbare senioren’. Kwetsbaar in de zin van het hebben van een fysieke beperking, het hebben van weinig financiële draagkracht en/of het hebben van weinig tot geen sociale contacten. Ons programma zorg ervoor dat de deelnemers hun sociale contacten vergroten of onderhouden en dat ze zich fitter en gezonder gaan voelen. Daarbij is het geen must om in Norg te wonen, iedereen uit de omgeving die zich aangesproken voelt is van harte welkom! 

Activiteiten

‘BeweegReden voor Senioren’ duurt twaalf weken en start op 10 maart aanstaande. Gedurende deze periode komt u in groepsverband 1x per week bij elkaar. We hebben een gevarieerd programma voor u gemaakt, bestaande uit sjoelen, stoelyoga en valtraining, waarbij u veilig leert bewegen en de kans verkleint op letsel bij een val. Na elke activiteit wordt gezamenlijk een kopje koffie of thee gedronken, waarbij ervaringen worden uitgewisseld en nieuwe contacten kunnen worden opgedaan.

Lees meer »

Beweegclub Norg verder na voorjaarsvakantie

Beweegdorp Norg is, samen met de lokale sportverenigingen, aan het begin van dit schooljaar begonnen met de ‘Beweegclub Norg’, een programma om inactieve kinderen (groep 3 t/m 5) kennis te laten maken met het sportaanbod in Norg. 

Wij vinden het namelijk belangrijk dat alle kinderen aan sport doen. Het is goed voor de coördinatie en de motoriek, voor algehele fitheid en ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Bovendien krijgen kinderen meer zelfvertrouwen en is het goed voor hun humeur!

Na de voorjaarsvakantie pakken we de draad weer op. Aanmelden bij de Beweegclub Norg betekent dat er gedurende 15 weken vijf verschillende sporten uitgeprobeerd gaan worden. Elke sport wordt drie weken achter elkaar aangeboden en deze keer staan sport & spel gym, kinderyoga, freerunnen, voetbal en kinderballet op de planning. We hopen dat het meedoen aan verschillende activiteiten de kinderen helpt om uiteindelijk te kiezen voor de sport die ze zelf het        allerleukste vinden. We denken dat dit een belangrijke voorwaarde is om vol te houden. 

Lees meer »

Globall toernooi in voorjaarsvakantie

Op vrijdag 25 februari organiseert Beweegdorp Norg, in samenwerking met stagiair Remon Darmeveil een supertof Glowball Toernooi! 

Glowball is zaalvoetvoetballen in het donker, waarbij de zaal verlicht is met blacklights en er gespeeld wordt met een lichtgevende bal. De lijnen en de doelpalen zijn voorzien van fluorescerende tape en alle deelnemers dragen een wit T-shirt. Daardoor wordt het een heel ander spelletje en is het niet gezegd dat het beste team wint. Het is vooral een erg leuk spel, waarbij de omstandigheden (en wie zich daaraan het beste aanpast) zeker een rol. 

Het toernooi begint om 14:00 uur, kinderen uit de groepen 5 en 6 trappen dan af. Zij spelen op een half veld. Daarna is het de beurt aan groep 7 en 8, jeugd van 12 tot en met 16 jaar en volwassenen. Hoe laat de wedstrijden beginnen hangt af van de belangstelling. We sturen het toernooischema twee dagen van te voren aan iedereen die zich heeft aangemeld. Het is de bedoeling dat we het toernooi rond 22:00 uur afsluiten.

Lees meer »
jongen achter drumstel

Kids Mega-Workshop-Dag op 22 februari

Op dinsdag 22 februari aanstaande organiseert Beweegdorp Norg een Mega-Workshop-Dag, bedoeld voor kinderen van groep 3 t/m groep 8.

Zowel ’s ochtends als ’s middags hebben we 6 stoere, verrassende, spannende, creatieve en muzikale workshops voor jullie geregeld. Elk dagdeel maak je een keuze uit drie verschillende onderdelen. Het ochtendprogramma is van 10:30 tot 12:10 en er staat breakdance, boksen, apenkooi, tekenen als Picasso, bouwen met Lego en swingen & zingen op het programma. In de middag (van 13:00 tot 14:40 uur) kun je kiezen uit lasergamen, springen op de tumblingbaan, allesbal (een supertof spel!), tekenen op muziek, een collage van dierensporen maken en lekker drummen. 

Lees meer »

Walking Football in Norg

Na een rondje langs ONR, vv Peize, Nieuw-Roden en Roden is Norg aan de beurt om kennis te maken met Oldstars Walking Football. Walking Football is gericht op deelnemers van 55+, die professionele begeleiding krijgen op basis van het Athletic Skills Model. Bij de Oldstars bestaat de training uit een warming up en verschillende beweegvormen waarbij onder andere gewerkt wordt aan coördinatie en motoriek. Walking Football is laagdrempelig; verantwoord bewegen is belangrijker dan de prestatie en ook ontmoeting en sociaal contact zijn een wezenlijk én leuk onderdeel van het programma. 

Op dinsdag 8 februari aanstaande zijn belangstellenden welkom op de velden van v.v. GOMOS. We starten met een kopje koffie, de inloop is van 09:45 tot 10:00 uur. Van 10:00 tot ongeveer 11:15 uur gaan we het veld op en we sluiten de training gezamenlijk af met nog een bakje koffie. 

Lees meer »