Informatiebijeenkomst WandelReden op woensdag 2 september 2020

De start van WandelReden kon in april niet doorgaan vanwege Corona. We hebben ons programma enigszins aangepast en doen een nieuwe poging, want bewegen in de buitenlucht is goed en kan prima op 1,5 meter afstand van elkaar!  WandelReden is het wandelprogramma van Beweegdorp Norg, waarbij we samen met de afdeling Roden-Norg van het IVN en diverse plaatselijke professionals op het gebied van zorg, op een unieke manier de positieve effecten van bewegen in de natuur, lotgenotencontact en medische begeleiding combineren.

We richten ons vooral op mensen die een chronisch gezondheidsprobleem hebben (zowel psychisch als fysiek), mensen die willen herstellen / moeten revalideren na een operatie of ziekte, mensen die eenzaam zijn en behoefte hebben aan nieuwe sociale contacten en mensen die, om wat voor reden dan ook, een ‘stok achter de deur’ nodig hebben om in beweging te komen. Want wandelen is goed voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. En niet te vergeten: je humeur wordt er beter van!

Programma

WandelReden start op zaterdag 5 september met een testmoment. Hierbij nemen we bij alle deelnemers een wandeltest af, worden de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel gemeten en dient er een vragenlijst ingevuld te worden. Deze testen herhalen we aan het einde van het programma, zodat we kunnen beoordelen of de deelnemers er beter van worden.

Vanaf 9 september gaan we 12 weken lang op woensdagmiddag op pad. De ene week staat Biowalking van het IVN op het programma, de andere week gaan we Sportief Wandelen.

BioWalking start met een half uurtje stevig doorlopen. Daarna neemt een natuurgids van het IVN je mee om je de natuur en het landschap te laten beleven. Deze gidsen van het IVN kennen de omgeving op hun duimpje en we starten op verschillende plekken, om de natuur rondom Norg nog beter te leren kennen. Het vertrek is twee keer vanaf Natuurplaats Noordsche Veld, twee keer vanaf Dindercafé het Norgerhout en twee keer vanaf Bospaviljoen de Norgerberg. Een sportieve wandeling is gericht op het verbeteren van conditie en wandeltechniek. Om dit te bereiken worden er onderweg oefeningen gedaan. Hierbij kun je denken aan techniek- en intervaltraining, maar ook spelletjes met pionnen en dobbelstenen staan vast en zeker op het programma. 

Voor deelname maakt het helemaal niet uit hoe het met je basisconditie gesteld is. De trainers en begeleiders zorgen er sowieso voor dat je met een voldaan gevoel naar huis gaat. Alle wandelingen worden in afgesloten met een gezellige nabespreking en een kopje koffie of thee.

Wandelend ‘spreekuur’

Wat WandelReden zo uniek maakt is het wandelend ‘spreekuur’! Tijdens Biowalking zullen bij toerbeurt de huisartsen en/of praktijkondersteuners van de huisartsenpraktijken Heijstra/Kremer en Vaes meelopen.  Onderweg kun je bij ze terecht met al je vragen, zonder dat je daarvoor een afspraak in de praktijk hoeft te maken. Ben je diabetespatiënt, dan meten we vóór en ná de wandeling de bloedsuikerspiegel. Indien er behoefte aan is, kunnen we ook de bloeddruk van de deelnemers meten. Zo zie je meteen welk effect bewegen in de natuur op je lichaam heeft. 

Voorlichting

Wij vinden het belangrijk om onze deelnemers ook advies en voorlichting te geven. Daarom wandelen diëtist Anneke de Haan, fysiotherapeut Jos Velema en natuurgeneeskundig therapeut    Grietje Hofsteenge om de beurt drie weken mee. De eerste keer geven ze een korte voorlichting over hun werk en wil je meer informatie, dan kan dat tijdens de wandelingen

Informatie en aanmelden

Ben je geïnteresseerd in deelname, kom dan naar onze informatiemiddag op woensdag 2 september  aanstaande in de Brinkhof, aanvang 13:30 uur. Huisarts Tineke Heijstra vertelt waarom bewegen zo belangrijk is, je krijgt een uitgebreide toelichting op het programma en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. 

In verband met Corona en het aantal beschikbare plekken in de zaal, is vooraf aanmelden voor de informatiemiddag verplicht. Dat kan bij Afien Baving van Beweegdorp Norg via info@beweegdorpnorg.nl of bel 06-57133765. Ook voor al je vragen!