Voel je je benauwd wanneer je je inspant? Heb je dan ook last van hoestbuien? Je zult denken dat het beter is om iedere lichamelijke inspanning te vermijden en daarmee je benauwdheid te verminderen. Maar het omgekeerde is waar. Wist je dat wanneer je COPD of astma hebt, het extra belangrijk is dat je beweegt? Als je minder beweegt, zul je juist eerder klachten krijgen en je mogelijkheden zullen steeds verder afnemen. 

Beweegdorp Norg organiseert dit voorjaar, in samenwerking met beide huisartsenpraktijken en de fysiotherapeuten in het dorp, een BeweegReden programma voor mensen in het beginstadium van COPD of Astma. Meedoen aan het programma levert je minder benauwdheid en meer uithoudingsvermogen op.  Bovendien leer je bewegen op een verantwoorde manier!

Programma 

BeweegReden duurt 12 weken, waarin je 2x per week gaat bewegen. In elk geval train je wekelijks in de fitnesszaal onder begeleiding van Petra Mooten van Fysiotherapie Norg en Jos Velema van Praktijk de ROEF.

Andere, laagdrempelige, activiteiten die aan bod komen zijn Yoga, Tai-Chi, Sportief Fietsen en Sportief Wandelen. Het spreekt hierbij voor zich dat we bij alle activiteiten altijd rekening houden met het individuele niveau van iedere deelnemer.  In het programma zijn verder voorlichtingsbijeenkomsten over voeding en verantwoord medicijngebruik opgenomen.

Gedurende het traject worden de deelnemers intensief begeleid door coach Bea Hoekstra, die bij alle activiteiten aanwezig zal zijn. Bea spreekt samen met jou een doel af, motiveert, stimuleert en stuurt bij, daar waar nodig. Het zorgt ervoor dat je vol houdt!

Aanmeldingsprocedure

Wil je meedoen aan BeweegReden, dan meld je je in februari 2019 aan via de praktijkondersteuners van de plaatselijke huisartsenpraktijken. Bij Heijstra/Kremer kun je vragen naar Joanne Westerhof en bij de praktijk van Dr. Vaes naar Renske Flokstra.

De praktijkondersteuners verwijzen je vervolgens door naar de fysiotherapeut voor een intake, die bestaat uit het invullen van een vragenlijst, een test en een persoonlijk gesprek. De fysiotherapeut bepaalt op basis hiervan of je geschikt bent voor deelname aan het programma. 

Aan het eind van het programma worden de testen herhaald, zodat we een goed beeld krijgen van de vorderingen van onze deelnemers.

Kosten

Vanwege de doorverwijzing door de huisarts zijn aan de intake bij de fysiotherapeut geen kosten verbonden. Deelname aan de rest van het programma kost, door een financiële bijdrage van de gemeente Noordenveld slechts € 60,00.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Afien Baving van Beweegdorp Norg via info@beweegdorpnorg.nlof 06-37430610.