Drenthe heeft in Qatar tijdens het WK Wielrennen het UCI Bike Region Label gekregen uit handen van de President van de UCI Brian Cookson (Internationale Wielerunie).  Namens Noordenveld was wethouder Reint-Jan Auwema aanwezig in het golfstaatje. De uitreiking past in de ambitie van Noordenveld om De fietsgemeente van Nederland te worden.

Gedeputeerden Henk Brink en Henk Jumelet: “Drenthe kan trots zijn op het label en de evenementen. Het is een eervolle mijlpaal. Een feestje voor heel Drenthe, want we hebben dit natuurlijk in samenwerking met heel veel andere partijen voor elkaar gebokst. De lovende woorden van de UCI bevestigen dat we in Drenthe het verschil maken op het gebied van fietsen.”

Op fietse

Voor Noordenveld zijn de ambities voor het fietsen vastgelegd in de nota ’Op Fietse’ Wethouder Auwema wil met deze nota bereiken dat Noordenveld dé fietsgemeente van Nederland wordt. Voor inwoners, toeristen en sporters. Met evenementen als De Slag om Norg, die in 26 landen op tv is.

De ambitie spat van de nota af. Elke kind in Noordenveld een fiets, meer leerlingen op fiets naar school en meer forenzen op de elektrische fiets naar het werk. Er komen nieuwe fietspaden in de gemeente en oude routes worden verbeterd. De fiets staat op nummer 1.

Reint-Jan Auwema, zelf fanatiek fietsrecreant, schrijft in zijn voorwoord dat fietsen de gezondheid van inwoners van Noordenveld bevordert en meer toeristische fietsers de plaatselijke economie stimuleren.

Grote sportieve evenementen in Noordenveld moeten gestimuleerd en uitgebreid worden. Zo zou de Slag om Norg in de toekomst op de Grote Markt in Groningen moeten starten en in 24 landen op tv of internet worden uitgezonden.