Het wielerspektakel de Slag om Norg (keihard en steengoed) is door de jury van het Sportgala Noordenveld uitgeroepen tot sportevenement 2013. Dat werd zaterdag 18 januari duidelijk tijdens een drukbezochte gala-avond in De Pompstee in Roden. Naast De Slag om Norg waren ook de tweede editie van de Paardencross van Norg en de Norgerlympics (een evenement van de gezamenlijke Norger sportverenigingen en sport- en beweegaanbieders) genomineerd. Sering Perdok (turnen) werd uitgeroepen tot sporttalent van de gemeente.

Slag om Norg is regelrechte voltreffer

Naar voorbeeld van het Italiaanse wielerfestijn Strade Bianchi werd de Slag om Norg ontwikkeld. Een wedstrijd die gedeeltelijk over onverharde wegen gaat. En net als in Toscane, is de Slag om Norg een regelrechte voltreffer. Het spektakel is uniek in Nederland en heeft daarom ook groeipotentie. De Slag om Norg heeft alles in zich om uit te groeien tot één van de meest spraakmakende wielerevenementen in Nederland en België. De wedstrijd is 109.2 kilometer lang. Er worden zeven ronden van 15,6 kilometer gereden. Daarvan gaan vijf over zware gravelwegen. Het parkoers voert voor een groot deel over de Marke’s van Norg en Peest.

Sering Perdok

Turnster Sering Perdok komt uit in de eredivisie dames van de KNGU, het afgelopen seizoen in de categorie jeugd tweedejaars. Ze is lid van de Jong Oranje selectie en traint dertig uur per week in Heerenveen. Het afgelopen seizoen was uitermate succesvol. Ze wist op alle wedstrijden een podiumplek te bemachtigen en sloot het seizoen in de eredivisie af met goud. Bij het NK turnen in een volgepakt Ahoy werd ze met ruime voorsprong Nederlands kampioen op het onderdeel balk. Bijzonder knap, want ze moest zich twee keer voorbereiden op haar oefening. De wedstrijd werd namelijk – precies toen Sering wilde beginnen- stilgelegd voor de oefening van Epke Zonderland.

Oeuvreprijs voor Bernhard Veenhuis

Voetbalvereniging Veenhuizen was genomineerd als sportploeg maar moest de eer laten aan de hockeyers van MHC Roden. Wielrenner Bart Barkhuis moest in de rij genomineerden van sportmannen tennisser Bart van Leijsen voor laten gaan. Sportvrouw van Noordenveld is judoka Nanda Bras. In de categorie Sporters met een Beperking ging de eer naar de estafetteploeg van Flotar (Lukina Rutgers, Joella Wiggering, Liesanne Habing, Marjan van der Veen, Gilia Alveringh en Renske Wekema). De Sport Oeuvreprijs van het jaar 2013 werd uitgereikt aan Jo Bosten en Bernard Veenhuis. Laatstgenoemde is directeur van de basisschool in Westervelde. Hij was één van de initiatiefnemers van Stichting Sportstimulering Noordenveld. Hij was ook één van de initiatiefnemers van dit Sportgala, dat al een lange traditie heeft in Noordenveld. Veenhuis zal zijn eigen verdiensten graag afdoen als slechts een bijdrage, maar de jury heeft deze verdiensten wel op waarde geschat en is van mening dat nu hij afscheid heeft genomen van de stichting Sportstimulering en het Sportgala, hij absoluut dient te worden beloond met de tweede Ben Boers Oevreprijs voor het jaar 2013.

Het Sportgala Noordenveld werd georganiseerd door de Stichting Sportstimulering Noordenveld, in samenwerking met De Pompstee, De Krant en de gemeente Noordenveld.