Beweegdorp Norg heeft, samen met de afdeling Norg van het IVN en diverse plaatselijke professionals op het gebied van zorg, de afgelopen tijd hard gewerkt aan de opzet van een fantastisch wandelprogramma, waarbij we op een unieke manier de positieve effecten van bewegen in de natuur, lotgenotencontact en medische begeleiding combineren.

Het programma, hierna te noemen ‘WandelReden’,  richt zich vooral op mensen die een chronisch gezondheidsprobleem hebben (zowel psychisch als fysiek), mensen die willen  herstellen / moeten revalideren na een operatie of ziekte, mensen die eenzaam zijn en behoefte hebben aan nieuwe sociale contacten en mensen die, om wat voor reden dan ook, een ‘stok achter de deur’ nodig hebben om in beweging te komen. Want wandelen is goed voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. En niet te vergeten: je humeur wordt er beter van!

Programma

WandelReden start op 13 april 2017 met een testmiddag. Hierbij nemen we bij alle deelnemers een wandeltest af, worden de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel gemeten en dient er een vragenlijst ingevuld te worden. Deze testen herhalen we aan het einde van het programma, zodat we kunnen beoordelen of de deelnemers er beter van worden.

Vanaf 20 april gaan we 12 weken lang op donderdag op pad. De ene week staat Biowalking van het IVN op het programma, de andere week gaan we Sportief Wandelen.

BioWalking start met een half uurtje stevig doorlopen. Daarna neemt een natuurgids van het IVN je mee op pad, om je de natuur en het landschap te laten beleven.  Deze gidsen van het IVN in Norg kennen de omgeving op hun duimpje en zullen je meenemen naar verassende locaties. Een sportieve wandeling is gericht op het verbeteren van conditie en wandeltechniek. Om dit te bereiken worden er onderweg oefeningen gedaan. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld intervaltraining, maar ook spelletjes met pionnen en dobbelstenen staan vast en zeker op het programma.

Voor deelname maakt het helemaal niet uit hoe het met je basisconditie gesteld is. De trainers en begeleiders zorgen er sowieso voor dat je met een voldaan gevoel naar huis gaat. Alle wandelingen worden in het Natuurhuis van het IVN afgesloten met een gezellige nabespreking en een kopje koffie of thee.

 

Biowalking

Wat WandelReden zo uniek maakt is het wandelend spreekuur! Tijdens Biowalking zullen bij toerbeurt de huisartsen en/of praktijkondersteuners van de huisartsenpraktijken Heijstra/Kremer en Vaes meelopen.  Een diëtist en een fysiotherapeut lopen mee met de sportieve wandeling. Onderweg kun je bij ze terecht met al je vragen, zonder dat je daarvoor een afspraak in de praktijk hoeft te maken. Ben je diabetespatiënt, dan meten we vóór en ná de wandeling de bloedsuikerspiegel. Indien er behoefte aan is, kunnen we ook de bloeddruk van de deelnemers meten. Zo zie je meteen welk effect bewegen in de natuur op je lichaam heeft.

 

Informatie en aanmelden

Ben je geïnteresseerd in deelname, kom dan naar onze informatiemiddag op donderdag 6 april aanstaande, in de Brinkhof, aanvang 13:00 uur. Huisarts Tineke Heijstra vertelt waarom bewegen zo belangrijk is, je krijgt een uitgebreide toelichting op het programma en er is  gelegenheid tot het stellen van vragen.

Wil je meer informatie of je aanmelden voor de informatiemiddag? Neem dan contact op met Afien Baving van Beweegdorp Norg via info@beweegdorpnorg.nl of bel 0592-613213.